Scroll Top
Iași, Str. Sărăriei 189 Corp A, B

Interstitii urbane: Ceramica Azi

Interstitii urbane: Ceramica Azi

Curator Oana-Maria Nae | Galeria Victoria | 2019

Au expus studenți și absolvenți de la specializarea Arta Murala, direcția de studiu Ceramică:

GEORGEANA ACIOBĂNIȚEI, DANIEL ADĂSCĂLIȚEI, CĂTĂLIN APROFIREI, CĂTĂLINA APROFIREI-SECU, LUMINIȚA AVĂDANEI-TROFIN, ANA-MARIA BOGHIU, MARINELA BOICU, ANDREEA CIOARĂ, CONSTANTIN CIORNEI, ADINA DAMIAN, DANIEL DOBOȘ, SIMONA HERCIU, ANDREEA MANOLACHE, IONUȚ-FLORIN NIGA, CRISTINA PONCU, FELICIA-IOANA ROCA, LOREDANA TĂNASĂ, ANA-MARIA-ALEXANDRA PLEȘCAN

Expoziția Interstiții urbane ancorează privitorul în spațiul creativ aflat la o intersecție provocatoare – cea a miniaturii cu spațiul ambiental, cea a detaliului cu ansamblul, a intimității interpretative cu publicul contemporan avid de schimbări, a transparenței și opacității. În același timp proiectul expozițional de față, unul colectiv, ce adună în aceeași galerie deopotrivă studenți si absolvenți ai direcției de studiu Ceramică din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, investighează raporturi inovative ale mediului urban.
Transgresarea percepției tradiționale a spațiilor și temelor creative diverse, fie ele destinate mediului exterior sau interior, propune o eternă permutare a referințelor cadrului vizual, ce angrenează la rândul său o dinamică a interpretărilor oferite mediului vizat. Punctele de inserție, reprezentate de lucrări ceramice rafinat glazurate sau care afirmă franchețea materiei, propun privitorul într-un joc nesfârșit, a cărui rol variază între deconcentrarea de la contemplarea spațiului până la o mai bună percepție a unor detalii relevante. Deplasarea privirii ce însoțește obiectele ceramice diverse ca tematică, de la antropomorfizare la arhetipuri, de la discursul ecologic la cel istoric, de la introspecție la discursul de gen, devine o practică generatoare de ambiguități creative care implică în mod egal fiecare privitor sau trecător.
Nici subversiv, nici instigator, nici redundant, proiectul expozițional dorește a construi lumi valide, concrete si contemporane, în cadrele psihologiei sociale, un raport de perpetuă mobilitate a percepției publice care implică procese creative și asociative. Expoziția, subtilă dar consistentă prin calitățile formale și modul de inserare, nu agresează, ci marchează, subliniază și regândește medii valorificând conceptual încărcătura sensibilă și simbolică a spațiilor reale ale existenței noastre cotidiene. Text de Oana-Maria Nae

Serie de evenimente realizate în cadrul Festivalului Internațional al Educației, Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design