Scroll Top
Iași, Str. Sărăriei 189 Corp A, B
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
MARIA URMĂ
PROF.UNIV.DR.

MARIA URMĂ (n. 1959), profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, titular al cursurilor Geometrie descriptivă şi perspectivă, Compoziţia spaţiului ambiental, Structuri şi forme ambientale, Urbanism şi artă murală, Arta în spaţiul public, Comunicări vizuale, Statica monumentelor, a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti în 1984, în 2001 susţinând doctoratul în aceeaşi universitate.
Este membru în organizaţii profesionale (Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România, L’Union Internationale des Femmes Architectes, International Associaton for Aesthetics), în colective editoriale internaţionale, bursier al Fundaţiei Alexander S. Onassis din Grecia.
Autoare de cărţi şi albume (Perspectiva în artele vizuale, Interludii urbane, Spaţiul în artele vizuale, Spaţiu şi percepţie vizuală, Istorie a compoziţiei ambientale), a publicat studii în reviste de specialitate, susţinând lucrări la conferinţe şi congrese internaţionale.
Este membru în centre şi granturi de cercetare naţionale şi internaţionale.
A participat la concursuri şi expoziţii de artă şi arhitectură din ţară şi din străinătate.
Este autoare de lucrări de arhitectură şi urbanism.

Mihai Pamfil
MIHAI PAMFIL
PROF.UNIV.DR.

MIHAI PAMFIL (n. 1953, Vaslui) este profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” unde predă cursurile de ceramică la specializarea Artă Murală. A absolvit Liceul de Muzică si Arte Plastice “Octav Bancilă” din Iasi (1972) și Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București (1978). Este doctor in estetică. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al International Association of Art. A fost redactor la revista de cultură “Măiastra” (Baia Mare) și la Info-artis (Iași). Este autorul cărții de fenomenologie „Percepția estetică între restituire și constituire”, Ed. ARTES, Iași, 2007. A publicat studii și comentarii plastice în reviste de cultură și ziare diverse. A înființat laboratorul „ARTELE FOCULUI” la Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iași. A realizat ilustrația grafică a unor jocuri cu caracter instructiv-educativ, pentru elevi (“Învațați limba germană fără profesor”, “Jocul scriitorilor” etc.). A făcut parte din juriul unor manifestări artistice de nivel național sau internațional. A practicat pictura și grafica abstractă într-o perioadă în care “programele” Uniunii Artiștilor Plastici, contaminate ideologic, recomandau portretul omagial și compoziția consacrată glorificării muncii și vieții “luminoase” a “omului nou”.

Bogdan Maximovici
BOGDAN MAXIMOVICI
CONF.UNIV.DR.

BOGDAN MAXIMOVICI (n. 1972) este artist vizual și cadru didactic la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, unde predă cursuri și lucrări de Tehnici și Tehnologii artistice la specializarea Artă Murală. A participat la numeroase expoziții și evenimente naționale și internaționale printre care menționăm: „Pământ nou” 32 de lucrări, Galeria apARTe, Iaşi, 2017; „Explorări interioare” 34 de lucrări Galeria apARTe, Iaşi, 2017; expoziția personală „Pămant nou” 38 de lucrări la galeria de artă din Mistelbach, Austria, 2017; expoziţia de artă „Explorări astrale” împreuna cu Prof. dr. Jeno Bartoş Galeria de artă Victoria şi Theodor Pallady Iaşi Iași, 2017; expoziţia intitulată „Explorări’’, Muzeul de artă Cluj-Napoca, 2008; vernisajul lucrării murale „Povestea omului” Liceul „V.Alecsandri” Iaşi, 2007; expoziţia intitulată „Mitologii”, Galeriile de artă Cupola Iaşi, 2004; expoziţie intitulată „Metaforă’’, W.T.C. Iaşi, 2004 și expoziţia intitulată „Zbor”,Galeriile de artă Cupola, Iaşi, 2003. Printre expozițiile colective autorul a participat la: expoziţia de grup „AM 2020”(expoziţie a cadrelor didactice de la specializarea artă murală), galeria Victoria Iaşi, 2020; expoziţia de grup „Inventivca 2020 – ARS COMBINMATORIA”, 2020; expoziţia de grup „Euroinvent 2020”, 2020, expoziţia de grup „Artis” Iaşi, 2019; expozitia de grup „AM 2019”(expoziţia cadrelor didactice de la specializarea artă murală) galeria Aparte Iaşi, 2019; expoziţiile de grup „Dialog cu sacrul” ediţiile VI-VII-VIII, 2016, 2017, 2018, Iaşi, ș.a.m.d.

Dan Acostioaei
DAN ACOSTIOAEI
CONF.UNIV.DR.

DAN ACOSTIOAEI (n. 1974) este cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale tranziției societății românești și granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în estul Europei. Proiectele sale artistice au fost expuse în expoziții precum „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015); „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015); „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015); MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).

Adrian Stoleriu
ADRIAN STOLERIU
LECTOR.UNIV.DR.

ADRIAN STOLERIU (n. 1983) este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și cadru didactic la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi, România. Activitatea sa artistică se concentrează pe surprinderea și valorizarea aspectelor spirituale și religioase ale societății contemporane, precum și pe dilemele identitare impuse de mediile socio-culturale actuale. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții de arte vizuale personale sau colective. Între cele mai importante astfel de evenimente se numără „Landscapes”, Milano, Italia (2019), „Babilonia”, Galeria apARTe, Iași (2017), „Dialog cu Sacrul”, Expoziție internațională de arte vizuale, Galeria de Artă Sacră a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Galata, Iași (2011-2019), „Rumänien II”, Barockschlossl, Mistelbach, Austria (2014), „Kunst aus Rumänien”, Barockschlossl, Mistelbach, Austria 2012, „Sacrul. Vechi și nou”, Galeriile de artă „Nicolae Tonitza”, Iași (2011).

RAMONA BICIUSCA
RAMONA BICIUSCA
LECTOR.UNIV.DR.

RAMONA BICIUȘCĂ (n. 1979, Iaşi) este artist și cadru didactic la Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, Iași, unde a urmat studiile doctorale (2012), Master (2005) și Licență (2003) la secția Artă Murală. Printre expoziţiile personale se numără expoziţia personală „Curtea sticlarilor”, Bucureşti, 1998, 2008; expoziţia personală de grafică şi pictură, Biblioteca Gh. Asachi, Iaşi, 1996 și expoziţie de pictură, Biblioteca Gh. Asachi, Iaşi. A participat la numeroase expoziţii de grup printre care amintim „Identități informale”, Galeria Galateea, București, 2013; „Erotica”, Galeria Theodor Pallady, Iași, 2012, „Apocalisse oggi”, Galleria Aripa, Torino, 2011; „Erotica”, Galeria Theodor Pallady, Iași, 2012; „Maeștrii de ieri și de azi”, Galeriile Dana, Iași, 2010.
A obținut numeroase premii printre care Medalia de argint la „European exhibition of creativity and innovation”, 2011; Medalia de aur în cadrul „European exhibition of creativity and innovation”, Iaşi, 2009; Premiul Teiul de argint, secţiunea Arte Vizuale, Botoşani, 2004; Bursa U.A.P. Bucureşti pentru artă decorativă, 2002 și Premiul pentru artă decorativă, Salonul anual al Filialei U.A.P. Iaşi.
Crez: Prin creația personală urmăresc eliberarea obiectului de funcția și semnificația avute în contextul utilitar invitând privitorul să descopere valențe nebănuite.

Daniel_Sofron
DANIEL SOFRON
LECTOR.UNIV.DR.

DANIEL SOFRON (n. 1978, Iași) este lector universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design Iași, Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” unde predă cursurile de Geometrie descriptivă şi perspectivă artistică, Tehnici de modelare 2D3D pentru arta murală. În 2012 a terminat un doctorat la acceași instituției intitulat „Reprezentarea spaţiului în pictură”. A participat la numeroase expoziții de grup printre care se numără expoziția „AM2” și „AM” a cadrelor didactice de la Specializarea Artă Murală / Ceramică, Galeria apARTe, Iași, 2020 și Galeria apARTe, Iași, 2019; „Bienala Internațională de Grafică Mică”, Galeria Nicolae Tonitza, Iași, 2018; expoziţia internaţională „Învingător prin artă”, ediţia a III-a, Ateneul Tătăraşi, Iaşi, 2012; „Lumină din Lumină”, Galeria de Artă Sacră a Bisericii Adormirea Maicii Domnului, Iaşi, edițiile 2009 și 2008; „Icoane”, Galeriile „Casa Cărţii”, Iaşi, edițiile 2007 și 2006. În 2003 a fost beneficiar al unei burse de schimb cultural – în colaborare cu ”Imperial Calcasieu Museum” şi ”McNeese State University” din Lake Charles, Louisiana, SUA.

Andrei Timofte
ANDREI TIMOFTE
ASIST.UNIV.DR.

ANDREI TIMOFTE (n. 1988, București) este asistent universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Arta Murală, unde susține lucrări practice. Recent a terminat un doctorat în arte vizuale la aceeași instituție, unde a desfășurat un proiect de cercetare artistică intitulat „Fabrica socială a dorinței: Muncă și memorie culturală în industriile creative după anii ’90”. Începând cu 2010, este membru activ al grupului artistic SATellite, transformat recent într-un ONG cultural. În 2019 a expus proiectele „ARTIST, CUMPĂR APARTAMENT ÎN ACEST BLOC!”, expoziție parte din proiectul „Clasa Culturală” și PERETELE DE CALCIU AL UNUI MIC-BURGHEZ, expoziție parte din proiectul „Narațiuni Concurente”, curatori: Florin Bobu și Livia Pancu, ambele organizate de asociația 1+1 și tranzit.ro/ Iași. În 2020 a participat la programul de rezidențe Electroputere Air 2020, organizat de către Galeria Electroputere Craiova. În 2017 a participat împreună cu scriitorul Ovid Pop la programul de rezidențe Artist-în-Rezidență Q21 organizat de MuseumsQuartier (Viena, Austria), cu o bursă susținută de tranzit.ro.

Nicu Oniciuc
NICU ONICIUC
LABORANT

NICU ONICIUC (n. 1977, IASI) este cadru didactic auxiliar la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Arta Murală. Profesor de Arte Vizuale din 2012 în învățământul preuniversitar. Asigură îndrumarea și suportul tehnic necesar studenților la zi și a celor veniți prin programul Erasmus, în vederea corectitudinii executării lucrărilor din cadrul laboratoarelor de tehnici artistice aferente secției Arta Murală și Ceramică. Realizează activități de organizare și logistică în desfășurarea proiectelor expoziționale, lucrărilor practice de licență și disertație precum și a acțiunilor de tip work-shop.
În 2014 a absolvit Studiile de Masterat în Arte Vizuale, direcția de studiu Artă Murală, cu lucrări și instalații artistice din sfera Sound Art. Proiecte și expuneri artistice recente: 2019, „AM” – Galeria apARTe Iași; 2019, „Euroinvent Visual Art Exhibition” – Galeria Universitas Iași; 2020, „AM 2”– Galeria Victoria Iași.