Interstitii urbane: Sweets&Horror
Florin-Ionuț Niga
Curator: Dan Acostioaei | Galeria Tonitza | 2019
Forma de expresie predilectă a lui Ionuț Niga este desenul, atât în forma sa tradițională, cea a creionului pe hârtie, cât și în format digital sau chiar în variantă animată.
Ionuț explorează un teritoriu conceptual larg, de la obsesiile pentru perfecțiunea corporală a culturistului modern până la teme religioase vechi de milenii fără a face distincții după criterii spirituale, ci regăsindu-se într-o mistică a căutării formei. Nevoirea, smerenia și opusul lor, luxul și orgoliul scrimează virtuos în câmpuri desenate cu fervență și reluate compulsiv, însă cu o distanță intelectuală capabilă să sesizeze și să recompună spectacolul burlesc al vieții.
Personajele-fetiș care populează acest imaginar divers funcționează ca avatare ale artistului ce își asumă identități multiple. Originale – ca în cazul ofițerului de poliție afroamerican Charles King Cooper și al skaterului care face slalom printre pericolele urbane – altele preluate din imageria media, cinematograful horror ori jocuri video clasice – Pennywise sau Super Mario – la care se adaugă personaje biblice, Adam & Eva, Sfântul Anton sau Iona, reintepretate flamboiat într-o cheie vizuală neobizantină cu inflexiuni paradoxal postmoderne.
Ionuț jonglează cu sensibilitatea tragică, sarcasmul negru și dulcegăria, turnând notele edulcorate pe un portativ macabru ca un păpușar care iși mânuiește tandru marionetele, dar nu se ferește să le tortureze sau să le execute dacă narațiunea o cere. Cezurile grotești, falsetto-urile de umor negru, alterațiile acide, dar și vibrato-urile melancolice completează o partitură deopotrivă amplă și bine închegată în limitele desenului.
Text de Dan Acostioaei
Serie de evenimente realizate în cadrul Festivalului Internațional al Educației, Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020.
Cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design